Deze blog is tot stand gekomen in functie van mijn masterjaar grafisch ontwerp. Om een idee te geven van het onderwerp dat ik in mijn master wil behandelen volgt hier mijn vertrekpunt, mijn mastervoorstel. Ik zeg vertrekpunt aangezien er op korte tijd al veranderingen en verschuivingen zijn opgetreden, maar doorover meer in mijn posts.

 

MASTERVOORSTEL

De aanleiding tot deze masterproef is voor een groot deel de onzekerheden die ik als vormgever heb, onzekerheden die ik volgens mij met vele andere vormgevers deel. Zijn mijn ideeën wel origineel? Is dit niet al eens gedaan? Heb ik een eigen stijl en is dat überhaupt wel nodig? Uit al de mogelijkheden, is deze keuze in dit geval wel de optimale?

Ik begon mij af te vragen op er nog wel zoiets bestond als een “origineel idee” en kreeg het gevoel dat bestaande ideeën steeds hergebruikt en aangepast werden om zo tot iets “nieuw” te komen. Zeker in deze tijd, waarin de digitalisatie ons bombardeert met indrukken en informatie, is het onmogelijk om niet beïnvloed te worden.
Vanuit dit nogal pessimistische standpunt leek het mij interessant om, met ons al dan niet bewuste kopieergedrag in gedachte, het te omarmen en in ons voordeel te gebruiken. Bewust ecologisch gaan omspringen met ideeën dus.

Hiernaast staan aan de basis van dit project ook mijn fascinatie  voor de reproductie en het kopiëren van ideeën die soms zo intensief is dat het idee een eigen leven gaat leiden en zich losmaakt uit zijn initiële context. Ook het populaire fenomeen van de internet memes (afgeleid van de theorie die hieronder verder wordt uitgelegd), één van de meest aanwezige voorbeelden van de meme in onze huidige cultuur, boeit mij al enige tijd: schijnbaar onnozele internetverschijnselen die zo’n interesse en gevolg opwekken dat ze doorstromen naar de mainstream media, ze evolueren en muteren tot in de meeste gevallen hun originele context volledig vergeten wordt.

Het concept
Dit idee dat ideeën zich steeds herhalen doorheen onze geschiedenis en dat je als vormgever (eigenlijk als mens in het algemeen) steeds beroep doet op wat je voorgangers of tijdgenoten de wereld instuurden bestaat als theorie, namelijk die van de memetica.
De term meme werd in 1976 in het leven geroepen door Richard Dawkins in zijn boek ‘The Selfish Gene’. Dawkin’s theorie groeide uit tot een studieveld genaamd memetica, het koppelt informatieverspreiding aan het ecologische proces van evolutie. Het idee of de meme wordt vergeleken met een gen, dat groeit, zich verspreidt en muteert. Er bestaan verschillende benaderingen van het idee van de meme maar de algemeen aanvaarde definitie is “an idea, behavior, style, or usage that spreads from person to person within a culture”.

Deze studie doet zich al enkele jaren voor in verschillende onderzoeksvlakken zoals de psychologie, sociologie en culturele antropologie. Vreemd genoeg is het theoretische model van de memetica nog maar zeer weinig toegepast op studies over grafisch ontwerp, een veld in feite over de visualisatie, vormgeving, van ideeën gaat.

Door het benaderen van het grafisch ideeënproces vanuit een ecologisch/memetisch standpunt wil ik antwoorden trachten te achterhalen op vragen als: hoe groeit een idee? Hoe evolueert het? Kan men deze evolutie beïnvloeden? In welke mate is een idee herbruikbaar en welke invloed heeft dit hergebruik op de toeschouwer?

CONCREET
Uiteindelijk wil ik, door het proces achter het tot stand komen van een grafisch werk te doorgronden, dit proces proberen manipuleren. Het aspect van mutatie trekt hierbij mijn aandacht, dit brengt ons terug bij het idee dat ideeën blijven weerkeren en worden steeds hergebruikt maar dit steeds aan de hand van een mutatie (anders spreekt men over plagiaat, een ordinaire kopie).
Het doel is om vanuit één idee te vertrekken en te zien hoe ik dit, op basis van ecologische evolutionaire processen, kan reproduceren en muteren om zo een reeks totaal verschillende uitkomsten te bekomen.
Wat hierbij vooral belangrijk is voor mij zijn het onderzoek en de documentatie van het proces. Het gaat immers om het krijgen van een inzicht in de vormgeving via een weinig gebruikte benadering, die van het ecologische proces.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: